Категории

 • Други
 • Кардиология
 • Неврология
 • Уши, нос, гърло
 • Психично здраве
 • Епидемиология
 • Хематология
 • Онкология
 • Офталмология
 • Педиатрия
 • Редки болести
 • Фармация
 • Дентално здраве
 • Гинекология
 • Ендокринология
 • Гастроентерология
 • Белодробни болести
 • Урология
 • Вътрешни болести
 • Ортопедия

Новини

Всички новини

Важна информация за участниците в опита за подобряване на световен рекорд на Гинес във Варна на 23 април

22.4.2016 г.

​​​​Във връзка с организацията за опит за поставяне на световен рекорд на Гинес във Варна ви информираме, че на 23 април от 11.00 до 16.00 часа ще бъде затруднен достъпът на МПС в района на Морска гара и на бул. „Приморски" в отсечката от кръговото кръстовище на пл. „Славейков" до кръстовището с ул. „Михаил Колони".

Организаторите от Медицински университет – Варна съобщават още, че много забавления, музика и над 100 предметни награди, раздадени в томбола, очакват всички, които в Световния ден на книгата ще се запишат като българските рекордьори, участвали в най-голямата ДНК верига, съставена от хора. Припомняме, че музикантите от Ice Cream, Искрен Тончев – Искрата, Траян Костов, Христина Христова и танцовият ансамбъл на МУ-Варна ще се грижат за доброто настроение на участниците, които ще структурират веригата.

Първата „Книга за световни рекорди на Гинес" е издадена на 27 август 1954 година. Идеята се ражда през 50-те години на миналия век, когато сър Хю Бийвър, изпълнителен директор на пивоварна „Гинес", влиза в спор по време на лов коя е най-бързата птица за отстрел в Европа. След като не успява да намери информация в никой справочник, Бийвър поръчва на близнаците Норис и Рос Макуиртър да съставят книга с факти.

Самата „Книга на Гинес" също е рекордьор – за шест десетилетия от нея са продадени над 134 млн. копия на 21 езика в над 100 страни по света. За 60 години в „Книгата на рекордите на Гинес" са вписани невероятен брой постижения, много от които са подобрени. Сред малкото неподобрени и до ден днешен рекорди е този за най-богат човек на планетата. През 1913 г. състоянието на предприемача Джон Д. Рокфелер се изчислява на около 185 млн. лири – еквивалент на днешни 114,4 млрд. лири.

Подобряването на рекорда за най-голяма ДНК верига, съставена от хора, започва в 12.00 часа на южния плаж във Варна.

 

Вижте още пояснения:

 

Във връзка с безопасността и безпрепятственото протичане на опита за подобряване на световния рекорд на Гинес за най-голяма ДНК верига, съставена от хора на 23 април от 12:00 часа, ръководството на Медицински университет – Варна привежда на вниманието на желаещите да участват следните пояснения:

 

- Влизането на участниците в зоната за поставяне на рекорда ще започне в 12.00 часа през 6 терминала.

- С оглед на безопасността и спокойствието на присъстващите,  служители на реда ще проверяват всеки един участник на пропускателните пунктове. Организационният екип апелира към участниците да не държат метални предмети като ключове, запалки и други в ръцете си с цел по-бързото пропускане на територията на събитието.

- Участници с обемисти чанти и куфари няма да бъдат допускани на територията на събитието.

- При влизане през един от входните терминали всеки участник ще получи гривна с посочена буква на един от осемте сегмента (A, B, C, D, E, F, G, H), които ще бъдат част от ДНК веригата, както и индивидуален номер. Тази гривна ще насочи участниците към съответния пункт, където всеки ще получи допълнителни инструкции от отговорниците на секторите. 

- Всеки участник, който бъде пропуснат и заеме своята позиция във веригата, ще получи от отговорниците на сегмента тениска и шапка с определен цвят.

- Участник, който желае да напусне предварително територията на събитието, трябва да предаде своите тениска и шапка на отговорника на сегмента и гривна на изхода на терминалите.

- Персоналната гривна дава възможност на всеки притежател да участва в томбола и  да спечели предметна награда. Томболата ще бъде изтеглена след поставяне на рекорда на Гинес. Всеки участва със своя уникален идентификационен номер, посочен на гривната.

 

- Забранено е внасянето на остри, стъклени, метални и режещи предмети, които могат да представляват заплаха за безопасността на участниците в рекорда.

Забранено е внасянето на стъклени бутилки.

- Не се допускат в близост до и на мястото на провеждане на събитието лица, носещи оръжие, взривни вещества, огнеопасни и задимяващи средства и други общоопасни вещества, наркотични и/или други упойващи вещества.

- Не се допускат лица във видимо нетрезво състояние и/или под влиянието на наркотични и упойващи вещества. Забранено е внасянето и употребата на алкохол и тютюнени продукти. Забранено е паленето на огън.

- Контролно-пропускателните пунктове ще бъдат затворени при достигане на максималния брой участници – 4000 души.

- Лица под 12-годишна възраст няма да бъдат допускани на събитието без придружител.

- На вниманието на гостите на Варна, които ще пътуват от други градове за събитието: Влизането във Варна от посока автомагистрала „Черно море" е затруднено поради ремонтни дейности на Аспарухов мост. Организаторите препоръчват използването на алтернативен маршрут.