Категории

 • Други
 • Кардиология
 • Неврология
 • Уши, нос, гърло
 • Психично здраве
 • Епидемиология
 • Хематология
 • Онкология
 • Офталмология
 • Педиатрия
 • Редки болести
 • Фармация
 • Дентално здраве
 • Гинекология
 • Ендокринология
 • Гастроентерология
 • Белодробни болести
 • Урология
 • Вътрешни болести
 • Ортопедия

​​​

Актуално​


23​.07.2015г.​

97 кандидати се явиха на изпита по моделиране за специалността зъботехник в Медицински университет – Варна. Специалността Зъботехник е сред най-желаните специалности в колежа на Медицински университет – Варна.  Общо 30 са местата, на които се състезават кандидатите тази година.

​​​​​​​​​​
 


16​.07.2015г.​

Над 700 кандидати от цялата страна се явиха на изпита  по биология за специалностите Медицинска сестра и Акушерка към Факултета по обществено здравеопазване на МУ-Варна и филиала в Сливен. Въпросите от теста решаваха и желаещите да изучават специалностите Помощник-фармацевт, Рентгенов лаборант, Медицински лаборант, Рехабилитатор, Медицински козметик и Инспектор по обществено здраве към Медицинския колеж.

​​​​​​​
 15​.07.2015г.​

Първият випуск от магистърската програма по „Обществено здравеопазване и здравен мениджмънт" на руски език ще се дипломира през това лято във варненския медицински университет.  Програмата е ориентирана към рускоговорящи граждани, които притежават магистърска или бакалавърска степен по медицина и различни други специалности.

​​​
 09.07.2015г.​

Повече от 1000 кандидат-студенти от цялата страна се явиха на изпита по химия за специалностите Медицина, Дентална медицина и Фармация в Медицински университет – Варна.    В присъствието на ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов, зам. ректора проф. д-р Албена Керековска и председателите на изпитните комисии кандидат-студентка от Добрич изтегли темата „Природа на химичната връзка. Електроотрицателност. Ковалентна връзка – същност, неполярна и полярна; σ- и π-връзка; локализирана и делокализирана. Донорно-акцепторна връзка“. Кандидатите решаваха и четири логически задачи по неорганична и органична химия от  Сборника със задачи за кандидат-студенти.

​​​
 07​.07.2015г.​

По време на втората дискусия "Млад медик", която се проведе в УМБАЛ „Света Марина" – Варна, здравният министър д-р Петър Москов обеща от септември тази година държавата да поеме таксата от 180 лева за всички специализанти, не само на тези, които са избрали дефицитните направления. Обсъдено бе и предложението всички медицински университети в страната да получат право да провеждат изпити за придобиване на специалност от младите лекари.

​​
 06.07.2015г.​

Университетската болница „Света Марина" във Варна е умален размер на това, как трябва да изглежда държавата. Това каза здравният министър Петър Москов по време на днешното си посещение в лечебното заведение. Заедно с ректора на Медицинския университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов той разгледа новата високотехнологична апаратура, сред която е и първият за България робот за разтваряне на цитостатици.

​​
 

 06.07.2015г.​

Варненският медицински университет бе домакин на тридневен курс по гинекологична патология . Той се проведе под егидата на Европейската асоциация по патология с участието на ​​водещи специалисти в областта. Европейското училище по патология е структурирано по образец на първия такъв курс, проведен преди 20 години в италианския град Торино от проф. Джани Бусолати.

 


01.07.2015г.​

Правителството одобри разкриване на филиал на Медицински университет - Варна във Велико Търново. Очаква се решение на Народното събрание и обнародване в Държавен вестник. Предвиденият годишен прием е 20 медицински сестри и  20 акушерки.​​

 

29.06.2015г.

​Семинар на тема Механични изпитания на дентални конструкции се проведе във Факултета по дентална медицина на Медицински университет- Варна. Гост-лектори  бяха проф. Игор Смирнов и доц. Микола Долгов от Украйна. Семинарът е част от проекта „3D принтиране и приложението му в съвременните методи на лечение в протетичната дентална медицина", финансиран от Фонд „Научни изследвания".​

 


26.06.2015г.

​Асистент от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика към Медицински университет - Варна получи високо отличие в рамките на курс по „Молекулно хранене и регулация на сърдечно-съдовото здраве" в Conway Institute of Biomolecular and Biomedical Research, University College Dublin. Участието му бе реализирано благодарение на спечелена стипендия към Европейската организация по нутригеномика, където МУ-Варна членува.

​​
 ​24.06.2015г.

Eкип от МУ-Варна издаде първия у нас учебник по управление на проекти в здравеопазването. Помагалото е предназначено не само за студенти, но и за всички, които се интересуват от темата за управление на проекти.

Редакционният екип е в състав: проф. Тодорка Костадинова - заместник-ректор „Международно сътрудничество, акредитация и качество", гл. ас. Мила Георгиева - ръководител на отдел „Научна дейност и кариерно развитие" и Анета Докова – ръководител на отдел „Международно сътрудничество".​

 

24.06.2015г.​

Центърът за електронно и дистанционно обучение в Медицински университет – Варна отбеляза 1 година от старта на електронната платформа Blackboard. На срещата преподаватели обмениха опит и обсъдиха идеи за приложението на системата.​​​

 


25.06.2015г.

Отличиха с награди млади учени от катедрата по Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на Медицински университет  – Варна.

Главен асистент Мария Раданова и асистент биолог Неше Назифова-Тасинова получиха своите почетни грамоти по време на участието си в ХХV Международна научна конференция, посветена на 50 години от основаването на Съюза на учените.

​​